Redaktör: Staffan Vilcans
Omslag: Andreas Kalearidis
Utgivet: juli 1996

PötZine är en högst oregelbundet utkommande skrift som handlar om vad som för tillfället ramlar in i mitt huvud. Det kan bli en hel del olika saker det!

I förra numret lyckades jag klanta till det som vanligt. Jag råkade skriva att Andrius Tapinas översätter ringentrilogin till estniska, men det var tydligen fel. Nu vågar jag inte säga säkert att det skulle vara till litauiska men det var det säkert. Hoppas jag...

Om du är en trogen läsare av PötZine (finns det sånna?) kanske du undrar var nummer fyra blev av. Svaret är naturligtvis att det är en dyrgrip för samlare. Nej, nu använde jag en alternativ sanning igen. Egentligen är det så att det inte blivit klart ännu. Nu ilsknar läsaren till och ryter: Varför göra ett nummer fem innan nummer fyra är klart! Jo, säger redaktören lugnande, det blev bara så. Jag jobbar med flera nummer samtidigt och då kan sånt hända. Nu blir läsaren riktigt arg och ämnar slå redaktören varför denne avlägsnar sig skyndsamt från platsen.

Underliga symboler

Här och var ser man en del tecken man kan undra över vad de egentligen betyder. Det är inte alltid så lätt. Här är några exempel.

Här hugger man handen av folk.

Gör-det-själv hamburgare för poliser.

Det kom ett brev!

Till detta nummer har minsann underliga saker skett. Jag har fått ett LoC! Här kommer hela härligheten:

"Hej Staffan!
Tack för Pötzine 3. Det tog mig över 1 månad att komma över chocken att få ett fanzine i brevlådan, något som har blivit allt mer ovanligt de senaste åren. I det lilla stycket "Nu igen" skriver du att "det är någonting som saknas, jag längtar efter något mer". Jag vet vad det är. Du behöver mer fanzines! Eftersom jag inte har något eget nytt fanzine att skicka dig, sänder jag med några överex från SFF. Hoppas det kan vara till någon glädje.
Lennart"

Hmm... Om jag inte vore så blåögd skulle jag nästan kunna tro att du är ute och driver en reklamkampanj för SFF. Men tydligen stämmer det att utgivandet av fanzines gått ner något enormt, även om det inte är så illa att man behöver kalla PötZine för Sveriges enda fanzine som en känd fan gjort. Men nu tänkte jag i alla fall ge mig in på att recencera de fanzines du och andra har skickat till mig.

Recensioner

SFF-bullentin #87 (7 s. A4) är något slags pratzine, i stilen inte helt olikt PötZine. I innehållet kan man notera bland annat en humoristisk (förmodligen självupplevd) dialog, en recention av PC Jersilds "En lysande marknad" och några ankedoter. Förutom detta är fanzinet även högst pliktskyldigt medlemsorgan för Sveriges fanzineförening.

Malte Andreasson, Hagagatan 28, 113 47 Stockholm.

@@@

SFF-bullentin #90 (11 s. A4) är kanske inte mindre pratigt än nummer 87 men upplevs kanske som det genom att det är uppdelat i olika underrubriker. En bunt fanzinerecentioner och bizarra illustrationer hör till de seriösa delarna insprängda mellan de redaktionella funderingarna som är trevliga och stundtals även intressanta.

@@

Rhåfannisk Bhivecklig 97 - Die Schnapsenstehbude (7 s. A4) är ett pratzine som genom pratet och layouten lyckas dölja att man faktiskt recencerar ett par fanzines. Ett LoC och dess svar var däremot lättare att identifiera.

Magnus Eriksson, Grusbanan 66, 744 32 Heby

@@@

Rymd #6 (4 s. A4) är ett pratzine som verkar ha använt en hel del alkohol i produktionen, och då menar jag inte i trycket. Innehållet verkar mest gå i nostalgins tecken. Apropå tecken så verkar de svenska tecknen saknas i de satta tecknen så prickarna har senare ditfogats med penna vilket ser lite underligt ut.

Johan Frick, Sofiebergsgatan 7B, 413 15 Göteborg

@

SFJ #171 (4 s. A4) är senaste numret av Ahrvid Engholms nyhetszine som stolt kallar sig "skandinaviens ledande sf-nyhetsblad" och det kan man nog säga att det kan stämma. Något jag inte sett förut är recentioner av böcker, CD-skivor, tidningar och fanzines bl.a. PötZine #3 (se annan plats här nånstans). Mitt intryck av SFJ har egentligen inte ändrats sedan recentionen av förra numret så det är väl inte mer att säga om det, det finns dessutom inget liknande att jämföra med.

Ahrvid Engholm, Renstiernas Gata 29, 116 31 Stockholm.

@@@@

Knorp #11 (4 s. A4) Uj uj uj, här går det undan! Ledaren är över på fyra rader, bara en av recentionerna är på över två meningar. Förutom detta består fanzinet av en kortfattad LoC-spalt på en halv sida och en underlig följetong på en halv sida, resten upptas av underliga illustrationer.

@@

Knorp #12 (2 s. A4) Om möjligt ännu mer kortfattad än nummer 11. Innehållet består bara av en LoC-spalt och åtta rader med följetongen.

Sven Berggren, Lundenvägen 5, 430 10 Tvååker

@@

Och ett brev till!

Nä, dra mig baklänges genom ett skrotupplag och måla mig grön! Det kom ett brev till! Ett från Rolf Strömgren:

Efter vissa förvecklingar har jag äntligen läst Pötzinet och är beredd att ge Locs.

Tjut, Mann! Tjut!

Schysst omslag! Fast man undrar hur han äter en ostmacka... ZAK! Sedan sitter den fast i hörntänderna.

Jodå, det är Andreas Kalearidis som stod för det. Liksom det som pryder detta nummers omslag.

Ali Esbati - vem var nu det igen? Jag fick för mig att det var en pseudonym för en viss St. V. ...? :-)

Nej, Ali Esbati är en existerande person (Jag har fotobevis! Se bifogad bild). Du tror väl inte att jag skulle orka (eller ens klara av att) skriva en sådan novell? Nä, när jag gör PötZine klipper jag bara ihop lite material jag hittat och sätter ihop det med mina egna röriga funderingar om livet, universum och allting.

Jag tycker mig känna igen stilen, fast vad är det man kallar den? Revolutionär, anarkistisk, progressiv eller bara provokativ?

Jag tror inte Ali skulle tycka om att bli kallad för anarkist. Kommunist tycker han inte heller om. Marxist går han med på trots vissa protester. Politiskt sett hör han hemma i Ung Vänster och skriver då och då i Röd Press.

Men vad ska man kalla stilen... Satiristisk surrealism kanske?

Rätt kul, men jag tror inte jag skulle kunna producera något sådant själv. (okej, okej, jag är trots det inte 100%igt kultiverad - min kära mor brukar alltid säga till mig att "det är SÅ roligt att du är en fin pojke och inte super, svär och slåss som alla de andra pojkarna där borta i Stockholm".) (Jag har förstått att ALLA mödrar säger så om sina barn...)

Nja... Min mamma brukar säga att det är roligt att jag är en så fin pojke. Punkt! Jag undrar vad det kan bero på...

Vissa mödrar tar tydligen till mutor för att upfostra sina söner. En kompis till mig (altså inte jag själv, jag nekar till allt) blev erbjuden stora summor för att klippa håret och att inte supa eller slåss. Han hade lite problem med att fejka kort hår...

Schyssta recentioner. Fast det är synd att Aniara tar sommaruppehåll på obestämd tid. Jag hoppas att de lyckas få ut nr 3-4 i alla fall.

Det ska jag ge till mamma. (Jag översatte en novell för det numret.)

Karin Lundwall tyckte också om den recentionen men då var anledningen att Jules Verne Magasinet nämdes två gånger i den...

Trist om Aniara skulle gå i putten, jag gillade det numret jag fick. Man kanske skulle skicka efter en prenumeration men det kanske är att slänga pengarna i sjön?

Fyllig recention av Conscience 95, men det är kanske en sak jag har missförstått: jag hade för mig att grus som inte blötts dammar, vilket gör att man törstar efter öhl. Det är nog törsten som är det viktiga:

jag gjorde också mitt bästa för att subventionera baren. Nej förresten! Det handlar säkert om osmos! Eftersom det var så fuktigt i conlokalen så måste man ju uppnå en fuktjämvikt gentemot kroppen, dvs mera öhl. Håller du med? :-)

/Rolf Strömgren

Det finns många teorier om varför det gick åt så mycket öhl på ConScience men en av teorierna (som jag stöder) är att det fuktiga gruset i samband med sommarvärmen skapade ett nästan tropiskt klimat med hög luftfuktighet som gjorde att man for som en jojo mellan baren och själva kongresslokalen.

Recention av mig?

Jajamen, inte nog med att Science Fiction Journalen recencerar fanzines, man recencerar PötZine också (Ehh... PötZine är väl i och för sig ett fanzine men strunt i det just nu)! Så här står det i nummer 171 om PötZine #3:

Staffan Vilcans /../ är i datakretsar känd som Ralph 124C41+ men har också utgivit några nummer av ett rätt tunt, men ganska trevligt prat- och rapportfanzine. I senaste numret finns en liten rapport från Conscience, recensioner av andra zines, en uppmaning att tjata på TV5 att behålla Babylon 5 och trivsamma redaktionella funderingar. Raffe brukar liva upp fester (ibland med Sam J Lundwalls dotter Karin) och om man inte ser upp skriver han om en i nästa Pötzine. Ql och läsvärt.

Det var väl inte så illa!? Men så tunnt var det väl ändå inte? Sidantalet är lika stort som SFJ. Fast å andra sidan är PötZine i A5 och texten är större, plus att en sida går bort till omslaget...

Ondsint skvaller...

...säger att Anders Pemer funderar på att komma ut med ett nytt nummer av liftarfanzinet Sidan 42 efter ett uppehåll på ett antal år eftersom han nu fått tag i möjligheter att göra det. Det skulle då bli helt nytt material och inte det som fanns till det utlovade nummer 5.

När irlänsk folkmusik/ska-bandet Molly spelade på Kafe 44 blev det en samling av fans där. Jag satt vid ett bord tillsammans med Karin Lundwall och hennes dåvarande pojkvän då jag såg någon som verkade bekant. "Är inte det där Anders Bellis?" Sedan funderade jag på att Kafe 44 har ett lätt anarkistiskt stuk. "Näh, vad skulle han göra här?" Men när jag kontrollerade visade det sig faktiskt vara Bellis som var inbjuden av Harald Berthelsen som spelar mandolin i Molly och också är en gammal SF-fan.

PötZine - du har väl inte glömt bort hur gott de smakar?

Svenskt hackerlexikon

Alldeles nyligen har Svenska Hackademins ordlista kommit ut i sin fjärde utgåva. Den bör finnas på välsorterade BBSer samt genom uXu och Projekt Runeberg.

uXu nås via WWW på http://www.lysator.liu.se/~chief/uxu/index.htm.

Det finns även en version för WWW som man enklast når på http://www.dang.se/shol/shol.html.

Blandad fest

Lördagen den 16:e december arrangerades en fest i en källarlokal på söder av Jörgen Städje, Bengt, Magnus Odelius, Ahrvid Engholm och en del andra fans.Själv fick jag möjlighet att ta med mig några polare så jag dök upp med flickvän, två kompisar till henne och tre kompisar till mig. De senaste gillade inte sällskapet något vidare och avlägsnade sig snart..

Kvällen förflöt under samspråk, ölprovande och ett jävla tjafs om musiken ända tills Uffe och Valle brakade in tillsammans med tio finska anarkister. Strax efter kom PötZines kände omslagsillustratör Andreas Kalearidis, fotbollshuliganen Henrik Grape och Karin Lundwall med pojkvän. Det extra tillskottet av folk höjde genast stämningen. Festen hade en internationell prägel med medverkande från, förutom Sverige, Finland, England, Frankrike och Estland.

En av deltagarna på festen erbjöd sig att helt kostnadsfritt antingen peta ut mina ögon eller slita ut ett par meter tarm. Jag tackade nej till erbjudandet. Samma person uttryckte också en önskan att döda samtliga i lokalen. Festen ebbade så småningom ut och folk gick hem till sitt.

Babylon 5

I förra numret av PötZine (nummer tre) skrev jag om att TV5 funderade på att sluta sände den underbara SF-serien Babylon 5. Nu har de börjat sända serien ingen, men klockan nio på söndagmorgonen!

Aaaahhhrghhh....!

Contact -96

Lördagen den 13:e januari var det dags för den årliga ConTact-träffen hemma hos Ahrvid Engholm. Som vanligt hade alldeles för många personer trängt in sig i köket medans resten av ställer låg i det närmaste öde. Ovanligt nog visades inga obskyra videofilmer under kvällen, bara ett par avsnitt av Star Trek - Deep Space 9.

Samtalsämnena var som vanligt högst skiftande, ämnen som anhandlades var t.ex. om man kan bli av med kärnavfall genom att göra nyckelringar av det, vad man kan ådstakomma för vapen med 1600-talsteknologi, coner i Baltikum och hur man gör en egen propp när alla proppbutiker är stängda.

KyrCon

Mellan 3-5 maj anordnades konventet Kyrcon-96 i Köping. Det var tydligen huvudsakligen för rollspelare men på lördagen kom skådisen Jonathan del Arco, mer känd som Hugh Borg och officiellt språkrör för the Borg. Arrangörerna hade räknat med att det skulle vara ett ordentligt dragplåster men blev grymt besvikna och klagade högljutt över den dåliga uppslutningen. En anledning till att så få kom som de tydligen inte tänkt på var att Jonathan del Arco har bara haft en mindre roll i ett avsnitt som inte ens sänts i Sverige.

Hur känner man igen en liftarfan?

Svaret är naturligtvis: På tatueringen. Således gick jag iväg till East Street Tattoo och fixade en liten tatuering på axeln. Motivet var såklart den lilla, glada, gröna gubben som finns på många olika liftarprodukter (dock ej de svenska och engelska böckerna).

Jag har ännu inte fixat någon riktigt bild på hur det ser ut så ni får nöja er med denna tecknade bild så länge.

Du får mycket mer i PötZine. Yeah!

Mer Babylon 5

Till min glädje har Femman beslutat att flytta Babylon 5 till en tid som är vänligare mot mina baksmällor och gör de som sover över hos mig mindre mordlystna. Den nya tiden är nu klockan 16:00 på lördagar.

NorCon 13

Om du skulle råka vara i Oslo första helgen i augusti (fredagen 2 - söndagen den 4) kan du titta in påNORCON (Norwegian National SF Convention) 13 på universitetet. Hedersgäster är Ian Watson och Heidi Lyshol.

För med info skicka ett e-mail till nofmxzkx@ibmmail.com eller hermane@sn.no, eller ta en titt på websidan http://www.sn.no/~mortenli/NORC13/NORC13A.html för mer info.

Kongress i Linköping

I Linköping verkar det hända mycket, bl.a. var det en sf-kongress där men den var samtidigt som hultsfredsfestivalen så jag åkte inte på den utan tillbringade helgen frysande i ett tält. Det verkar förresten vara ett nöje bland arrangörer av sf-kongresser att lägga dom samtidigt med festivalen i Hultsfred.

Eftersom jag inte var på kongressen får jag väl som vanligt berätta om festivalen istället.

Det var varmt på dagarna, kallt på nätterna och det var alldeles för mycket pop.

Jag har gett flera personer en uppmaning att skriva en kongressrapport för nästa nummer av PötZone så vi får väl se om någon orkar skriva en åt mig.

Alla vet...

...att jag är en stor fan av Liftarens guide till Galaxen, en del har även kallat mig för fanatisk men hittills har jag inte immiterat någon figur ur guiden mer än att jag dragit något citat. Detta har nu ändrat sig. Igår låg jag nämligen framför en gul bulldozer. Nja, egentligen låg jag inte utan jag satt och egentligen var det ingen bulldozer utan en grävskopa, men gul var den. Anledningen till händelsen var ett försök att hindra byggandet av häggviksleden som är en del av dennispaketet så anledningen var inte att rädda ett hus från att rivas utan att rädda Stockholms miljö. Men det var faktiskt frågan om en motorled. Närmare bestämt Häggviksleden som är en del av motorvägsbyggena i Dennispaketet.

PötZine - när neon själv får välja.

Bra inköp...

...kan man kalla det när jag bad min bror att köpa videoversionen av TV-serien av Liftarens guide till Galaxen när han ändå var i London. Där kostade den 18 pund (ca 200 kr) att jamföra med de 300 kr som den kostar här.

Slutord

Ja, det verkar inte bättre än att även detta nummer av PötZine lider mot sitt vedervärdiga vederbörliga slut. Nästa nummer av PötZine vet man aldrig riktigt när det kommer men det numret kommer då att bli nummer fyra. Jo, jag vet att det här är nummer fem men jag hoppade direkt från nummer tre till nummer fem. Eller rättare sagt så började jag faktiskt på nummer fyra men orkade inte med det och startade på nummer fem som då gick betydligt lättare så blev det som det blev. Nummer fem blev klart innan nummer fyra.

Tack å hej, leverpastej!