Kolofon

I detta nummer av PötZine har vi tuffat till oss med ännu en ny layout, men det borde ni väl vara vana vid nu. En klar fördel med den här stilen är att jag spar minst en halv sida som förut gick bort till omslaget. Den kommer väl till pass eftersom jag snålat in på antalet sidor vilket gör att jag dels slipper häfta, dels slipper tänka så mycket vid kopieringen och slutligen hinner jag kanske få det färdigt på under ett år.

Redaktör: Staffan Vilcans
Illustrationer: inga
omslaget: okänd
andra: finns inga
distrubution: SFF

En Bättre Kongress

På fredagen 15/11 1996 sammanstrålade jag med Karin Lundwall vid den kända spottkoppen på Stockholms Central för med en bag nedtyngd av öl för att tillsammans ta oss norrut till En Bättre Kongress i Uppsala. När vi klev på tåget märkte vi att det verkade som om hela Stockholm försökte ta sig till Uppsala samtidigt. Det var så knökfullt att vi fick stå och hänga i ett litet utrymme i ändan av en vagn. En stackars konduktör som gick förbi repeterade flera gånger att han aldrig sett så mycket folk på tåget.

Tack vare gott sällskap (och att det inte är så långt) hann resan aldrig bli speciellt plågsam och vi kom således ganska snart fram till Uppsala. Tack vare mitt extraordinära lokalsinne (och den karta jag fixat) hittade vi ganska snart fram till rätt gathörn. Där uppstod lite problem eftersom det vid första anblicken inte verkade finnas någonting som kunde tolkas som en kongresslokal, men ganska snart upptäckte Karin en dörr som hade en lapp med den förtroendeingivande texten "En Bättre Kongress".

Dag 1

Vi gick in och möttes av Karin Kruse med ett glatt "Ta av er skorna!". Efter att ha gjort det kunde jag äntligen ställa av mig min bag med öl. I samma veva fick jag reda på att de hade en bar och att man egentligen inte fick dricka medhavd öl... Så mycket fick man för att armen nästan ramlat av! Nåväl, nu gällde det att hitta en plats att sova på för tydligen gick det inte för sig att sova i kongresslokalen. Någon telefon man kunder ringa ut på fanns det inte heller... Jaha, dags att ge sig ut i Uppsalakvällen och jaga en fungerande telefonkiosk. Att hitta en som både var telefonkiosk och fungerande visade sig inte vara så lätt men till slut lyckades vi och jag ringer till den enda personen jag känner i Uppsala. "Hej, jag är inte hemma just nu eftersom jag är på filmfestivalen i Stockholm men jag kommer tillbaks..." Jaha, så det gick inte heller! Nu började vi bli lite smått desperata och fundera på om man skulle kunna sova över på stationen eller på någon parkbänk. Men när vi kom tillbaks till kongresslokalen visade det sig att Ahrvid Engholm hade fixat skivan. Så natten spenderade vi i John Sören Petterssons' källare. Något som inte alls var så hemskt som det låter eftersom det var där gästrummen fanns. Vi blev dessutom bjudna på frukost båda dagarna, vi fick till på köpet nybakta bullar. Ett stort tack till hela familjen! Men nu går jag händelserna lite i förväg.

Efter att vi hade varit ute på stan och letat telefonkiosker kom vi tillbaks till kongresslokalen lagom för debatten om dagens fandom finns på internet eller inte. Det hela utmynnade i ungefär att det finns plats för flera former av fandom och det är trevligt att gamla fanzines numera finns arkiverade på nätet. Raskt vidare till den hemliga programpunkten med hedersgästen. Detta visade sig vara en variant av "Här är ditt liv" med många pinsamma detaljer som David Nessle nog föredrar att dom inte upprepas. Underhållande och fyndigt genomfört, speciellt att luska reda på Davids gamla frånvarorapporter från skolan. Nästa programpunkt kallades "The Revenge of John Carter" och ställde frågan "Om det finns eller har funnits liv på Mars, hur kommer det att påverka framtida SF?". Svaret blev väl något i stil med "Nja, så jäkla kul är det ju inte med fossila rester av bakteriepiss.". Efter detta seriösa (harkel) konstaterande var det dags för bloghäf fast med tanke på valet av blog var det snudd på äckelhäf. Först alkoläsk med persikosmak och sedan kakaolikör i finalen. Bluärgh...

Efter denna programpunkt var det officiella programmet slut och det blev trevligt minglande och småpratande ett bra tag.. Frammåt småtimmarna smög jag dessutom fram min medhavda öhl och imponerade med udda saker som t.ex. blåbärsöl.

Dag 2

Morgon... Trött masar man sig upp för att göra sina morgonbestyr. Man blir bjuden på frukost (stort tack igen!) och försöker leta sig tillbaks till kongresslokalen. Med hjälp av diverse metoder som att fråga folk, ta riktning mot tornspiror, kolla mossa på träden, följa bussskyltar o.s.v. lyckas vi faktiskt hitta tillbaks till kongresslokalen. Alldeles inte alls lagom för första debatten. Faktum är att vi kommer brutalt sent och sedan helt enkelt struntar i programmet utan istället går in i viderummet och ser lite blandade saker som t.ex. "Tank Girl" och "Familjen Adams".

När det var dags för telefonintervjuer med gafierade fans vid 16-tiden masade vi oss dock ut för att bevista den. Uppslaget var lysande men tyvärr var genomförandet mindre lyckat p.g.a. folk som inte svarade och en antiklimax med funderande över vem man skulle ringa nu. Desto hetsigare blev det på debatten om stil kontra form, Bradbury kontra Asimov. Väldiga rallarsvingar och slag under bältet som drog in hela kongresslokalen i debatten. Bra fart och väldigt uppfriskande! Jag ser i programmet att nästa programpunkt var en debatt om varför det skriv så lite SF och fantasy på svenska men det måste ha varit en tråkig debatt för jag kommer inte ihåg något alls från den. Nästa programpunkt var roligare, en debatt mellan döda författare utförd via medier. En kul ide som genomfördes på ett lyckat sätt med hedersgästen som höggradigt förvirrad debattledare. Tyvärr tappade det hela farten på slutet.

Programmet denna dag avslutades med pjäsen "Åter till Rangoon" som drev med den affärsmässiga religionen (något som man ju känner till i Uppsala). En kul grej var att pjäsen utfördes som en bolagsstämma och helt plötsligt kunde man bli indragen i den för att svara på frågor något som krävde improvisationsförmåga av publiken. Trots detta klarade jag mig tror jag. Kvällen avslutades som tidigare med öhl, småpratande och försök att skriva om Illiaden och Odyseen till limerickar.

Dag 3

Vaknar sent idag. Blir bjuden på nybakta bullar till frukosten (stort tack åter igen!). Tittar in som hastigast i kongresslokalen och köper ett nummer av "Minotauren" (recencerat i PötZine nr 4). Mer än så hanns det tyvärr inte med på söndagen utan det blev att springa till tåget med en bag som trots (eller kanske tack vare) en väldigt trevlig kongress fortfarande innehöll en mängd öhl.

Jag ska nog till Uppsala fler gånger...

Recentioner

SFF-bulletin 102 (28 s. A4) Här har vi en verklig fringefandom, SAAB-fandom. Layout är i yppersta klass och artilarna är underhållande även om de inte har så mycket med SF att göra. Men helt utan SF kan en bulle naturligtvis inte vara så man har notiser med SF-nytt insprängt lite här och var samt avslutar fanzinet med en horronovell av Dénis Lindbohm.
Henry Linder & Lars-Arne Karlsson

SFF-bulletin 103 (24 s. A4) Efter en ledare, eller vad man nu ska kalla det, startar Anders Bellis detta zine med faan-novellen "De fanniska irrvägarna" som redan i andra zines än detta fått välförtjänt beröm. Jag ser ingen anledning att ha någon avvikande åsikt i den frågan utan sällar mig till hyllningskören. I sann Bellisk blygsamhet följs novellen av en presentation skriven av Roger Sjölander om just Anders Bellis. Temat behandlas på ett underhållande och möjligen även informativt sätt. Efter några hyllningar (Uriah Heep) och sågningar (Arnold Schwarzenegger) kommer en lång och uttömmande skvallerspalt följt av JHHs recention av "De osynliga" som tydligen är någon Arkiv X-bok. Anders Bellis är en person som aldrig upphör att förvåna. Nu förvånar han genom ett debattinlägg där han uttalar sig väldigt skarpt emot kvinlig omskärelse (fast vem skulle uttala sig för det?). Det är väl inte direkt vad jag väntade mig från Bellis faktiskt. Fejder är väl mer väntat och sådana dyker mycket riktigt upp här också. Huvudsakligen med Bo Stenfors, vem nu det är, och naturligtvis med Ahrvid Engholm. Efter allt fejdande kommer ett härligt kåseri om flygrädsla skrivet av Roger Sjölander. Slutligen bevisar Martin Andreasson att LoC-skrivandet inte är helt dött ännu.
Anders Bellis, Vanadisvägen 17, 113 46 Stockholm

SFF-bulletin 104 (18 s. A4) Redan omslaget på denna utgåva av SFF-bulletin är lovande i sin stiliga pulp-immitation. På insidan är det däremot mer enkelt. Allt är skrivet i klassisk skrivmaskinsstil med linos och allt.
Som SFF-bulle betraktat är resultatet väldigt lyckat med recentioner av fanzinen i föregående sändning, något som det slarvas med ibland. Faktum är att man t.o.m. propagerar för att man inte ska glömma.
En lustig artikel i genren grävande journalistik handlar om vad som blivit av gamla gafierade (och en del inte så gafierade) fans. Detta följs av en mycket djup artikel om Krazy Kat. Efter det far vi rätt in i politikens irrgångar med en artikel som sjunger passivitetens lov. Jag ska väl inte ge mig in i politiska debatter eftersom jag inte anser PötZine vara rätt forum för det utan nöjer mig med att påpeka att Johan Frick tydligen missat att anarkismen omsatts i praktiken vid ett antal tillfällen. Detta är i och för sig inte så underligt eftersom det av någon anledning är något som aldrig lärs ut i skolorna.
Efter de politiska klavertrampen följer ett resereportage i miniatyr från "Ye Olde Pipe Shoppe" i New Orleans. Efter det avslutas fanzinet med en brevspalt med ett enda brev (ungefär så mycket som brukar komma till PötZine).
Johan Frick, Sofiebergsgatan 7B, 413 15 Göteborg

Go Ahead (Make my Day) Nr 4 och Nr 4 1/2 (5 s. A4) Varje gång jag ser dessa alster undrar jag över vad deras plats i tillvaron är egentligen. Är de, som jag tidigare teoretiserat om, bara till för att vara utfyllnad till SFF-sändningarna eller finns det någon dold innebörd som jag missar? Och varför denna fascination för benskallar (naziskins)? Visserligen finns det många sådana i Södertälje-området (framförallt Gnesta) men ändå!
Leif Österlind, Fornhöjdsvägen 32, 152 58 Södertälje

PötZine kommer med sitt nya nummer så småningom och då granskar vi Dan Dare.